Víte, jak správně spořit na stáří?

01.05.2013 16:30
sporeni_07_sporici_zena.jpg

Spoření na stáří už dnes bere většina Čechů jako samozřejmost. Lidé vědí, že se o ně stát ve stáří nepostará a bez vlastních úspor se neobejdou. Málokdo však ví, jak by měl správně spořit. A tak často k tomuto účelu používají lidé nevhodné finanční produkty a většina z nich ani přesně neví, kolik by si vlastně měli odkládat.

 

Jak spoří na stáří průměrný Čech?

 

-          Nejraději volí produkty se státním příspěvkem, jako je například stavební spoření nebo penzijní připojištění.

 

-          Má zkreslené představy o tom, kolik je potřeba si dávat stranou. Úspory v řádech stovek korun měsíčně na penzijním připojištění určitě na pokrytí nákladů ve stáří stačit nebudou.

 

-          Chce mít své úspory kdykoliv k dispozici. U snadno dostupných úspor však hrozí, že lidé podlehnou pokušení je vybrat dříve. Může se pak stát, že až budou v důchodovém věku peníze potřebovat, už jim žádné nezbudou.

 

Tyto informace vycházejí z průzkumu veřejného mínění, který pro Broker Consulting provedla v září 2012 společnost PPM FACTUM RESEARCH. Z průzkumu vyplynuly v oblasti spoření další zajímavé údaje. Například to, že pětina lidí chce ušetřit ve stáří tím, že si v předstihu pořizují vlastní bydlení. Tato úvaha je naprosto správná. Při využití hypotéky je ale třeba myslet na to, že by měla být splacená do dosažení důchodového věku. Málokterý důchodce je na tom tak dobře, aby zvládnul i v penzi bez problémů splácet hypotéku.

 

Alarmující je skutečnost, že každý desátý Čech řeší spoření na stáří tím nejméně vhodným způsobem - pomocí bankovních a spořicích účtů. Peníze, které leží na bankovním účtu, ztrácí postupem času svou hodnotu kvůli inflaci. Řada lidí nepřemýšlí o tom, že si za stejnou částku pořídí za 20 let výrazně méně věcí, než v současnosti.

 

Co je při spoření důležité pro vás? Víte kolik a jakým způsobem byste si měli na stáří spořit právě vy?

 

 

zdroj:penizenavic.cz