Pojištění majetku kvůli povodním zdraží

16.08.2013 09:45

Pojišťovny budou od ledna zdražovat – kvůli červnovým povodním chtějí zvýšit ceny pojištění majetku o stovky až tisíce korun. Podle asociace pojišťoven je k tomu nutí jejich zajišťovny, které jsou jakýmisi pojišťovnami pojišťoven. Připlatit by si měli i ti, kteří nebydlí v zátopových oblastech.

 

U některých objektů, například těch stojících na kopci, může však dojít k přehodnocení rizika i opačným směrem, což by znamenalo, že se ceny pojistného minimálně nezmění a přísnost pojistných podmínek se zmírní.

"Nemůžeme určitě hovořit o plošném zdražení. To zdražení se bude více týkat oblastí, kde bude vyhodnoceno vyšší riziko povodně," uvedla v rozhovoru pro Studio ČT24 Marcela Kotyrová, manažerka komunikace a vzdělávání České asociace pojišťoven. Zároveň upřesnila, že pojišťovny ke stanovení míry rizika využijí aktualizované povodňové mapy, v nichž bude rozsah povodňových zón upraven podle zkušeností z letošních záplav.

Nepojistitelných domů přibude

Experti již dříve upozorňovali, že miliardové škody vzniklé při povodních mohou vést ke zdražení majetkového pojištění. Ještě pravděpodobnější je ale podle nich zvýšení počtu nemovitostí, které se stanou nepojistitelnými.

"Letošní povodeň bude jistě velmi významná, i když zdaleka ne tak velká jako v roce 2002. Ve svém důsledku zvýší škody pojišťoven a zvýší jim náklady na katastrofické zajištění pro příští rok. Bylo by logické, kdyby tyto ztráty přenesly do pojistných sazeb, což v jednoduchém jazyce znamená, že ceny pojistek půjdou nahoru," prohlásil již dříve Tomáš Novotný, šéf pražského týmu pro střední a východní Evropu zajistného brokera AON Benfield.

"Nepochybně dojde k dalšímu zpřesňování povodňových map a některé objekty mohou být nově vyhodnoceny jako nepojistitelné, případně bude na ně pojišťovnami stanovena taková přirážka, že si pojištění proti povodni takoví klienti fakticky nekoupí," upozornil místopředseda představenstva makléřské společnosti Insia Ivan Špirakus.

zdroj: ČT24, LN